Суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Андрій Біцюк відмовився дозволити примусове доставлення підозрюваних суддів Окружного адміністративного суду Києва для обрання їм запобіжних заходів. Вони вже кілька разів ігнорували виклики і не з’являлися на судові засідання.

Як повідомив у коментарі журналісту «Слідства.Інфо» прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергій Козачина, суддя відмовився здійснити привід підозрюваних, бо, мовляв, на відеозаписі, де їм вручають повістки про виклик на засідання, неможливо встановити їхні особи.

«Каже (суддя – ред.), що на відео не видно, кому саме вручено повістку, бо обличчя – в масці», – сказав прокурор Козачина у розмові з репортером.

Відтак, засідання щодо підозрюваного голови Окружного адмінсуду Павла Вовка та інших суддів ОАСК відклали на 30 листопада і 3 грудня, сподіваючись, що ті, нарешті, прийдуть до суду для обрання запобіжних заходів.

Нагадаємо, 3 листопада Національне антикорупційне бюро вже вдруге оголосило в розшук голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Підставою було те, що Вовк систематично ігнорує повістки і виклики до суду та на допити.

НАБУ підозрює голову ОАСК Павла Вовка та інших суддів цього суду в створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їх роботі.

«Плівки Вовка»

У 2019 році детективи Національного антикорупційного бюро оприлюднили записи розмов із кабінету Павла Вовка. Їхня публікація спровокувала скандал у суспільстві. «Плівки НАБУ» продемонстували, що цей суд впливав на роботу інших державних органів та ухвалював політично вмотивовані рішення.

«Слідство.Інфо» отримало нові записи з кабінету голови суду — раніше вони ніколи не публікувалися. З цих розмов журналісти дізналася про зв`язки Павла Вовка з міністром Арсеном Аваковим, заступником Генерального прокурора Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва

Також, як дізналася наша агенція із записів, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у період президентських виборів у 2019 році міг спілкуватися з наближеним на той час до Володимира Зеленського оточенням — зокрема, Андрієм Богданом. Після інавгурації Зеленського у травні минулого року Вовк, імовірно, навідувався до Офісу Президента.

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються її центральних органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову суду  не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».