Члени Вищої ради правосуддя (ВРП) Володимир Говоруха та Андрій Овсієнко відвідували Офіс Президента напередодні розгляду клопотання про відсторонення ексголови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка й судді Ігоря Погрібніченка.

Цю інформацію повідомили Слідству.Інфо у Вищій раді правосуддя у відповіді на запит.

Візит членів Вищої ради правосуддя до Офісу Президента відбувся напередодні розгляду клопотання Генпрокуратури про відсторонення суддів Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка й Ігоря Погрібніченка. Саме Володимир Говоруха та Андрій Овсієнко були доповідачами на розгляді. А 20 серпня ВРП відмовилася відсторонити суддів Вовка та Погрібніченка від здійснення правосуддя.

У ВРП повідомили, що її члени відвідували Офіс Президента для «обговорення питань судово-правової реформи».

«… 14 серпня 2019 року голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха та 15 серпня 2019 року член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко взяли участь в експертних зустрічах, організованих Офісом Президента України, стосовно обговорень питань судово-правової реформи», — йдеться у відповіді ВРП.

Президент України Володимир Зеленський затвердив положення про Комісію з питань правової реформи на початку серпня. Комісія, зокрема, готуватиме зміни до українських законів і допомагатиме в реформуванні системи судоустрою. 

Журналісти Слідства.Інфо поцікавилося в членів Комісії, чи справді вони 14 та 15 серпня зустрічалися в Офісі Президента з представниками ВРП й обговорювали «питання судово-правової реформи». Член Комісії Андрій Козлов відповів, що не знає про такі зустрічі.

«Вперше чую. Якщо зустрічі відбувалися, то мене на них явно не запрошували… Якщо таке було, то це був чийсь дивний переговорний майданчик», — прокоментував він.

За даними слідства, Павло Вовк, будучи на посаді голови Окружного адмінсуду Києва, нібито через небажання проходити оцінювання у ВККС, створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Записи розмов судді на своєму YouTube опублікувало НАБУ.

Слідство.Інфо розповідало, що голова ОАСК Павло Вовк, зокрема, домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет, зокрема, так званих червонців Катерини. 

Детективи НАБУ спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури 26 липня провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Обшуки проводилися в межах розслідування можливого вчинення правопорушень головою та окремими суддями ОАСК. 

Пізніше того ж дня під час брифінгу керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк сказав, що керівникові Окружного адмінсуду Павлу Вовку й трьом суддям слідчі прокурори підготували повідомлення про підозру за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень.

Генпрокуратура 2 серпня допитала суддів Окружного адмінсуду Павла Вовка, Євгенія Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також суддю Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка й підготувала їм підозри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження Аблова: політики, скандальні судді та головний військовий прокурор