Правоохоронні органи Болгарії повідомили деталі затримання ймовірного організатора вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна. За словами поліцейських, Левін змінив зовнішність.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з брифінгу правоохоронців, який відбувся в понеділок, 27 січня.

“Левін змінив зовнішність так, що був не схожий на фото з Інтерполу. Його вдалося ідентифікувати за відбитками пальців”, —повідомили на брифінгу у Болгарії. Під час затримання Левіна у нього вдома вилучили два паспорти — місцевий і закордонний. Йому заборонили покидати територію країни, невдовзі суд вирішуватиме питання про його екстрадицію.

Крім того, болгарські поліцейські розповіли, що Левін потрапив до Болгарії через Румунію у 2018 році. Він пішки перетнув кордон у населеному пункті Дуранкулак. У Болгарії, за твердженнями правоохоронців, він офіційно ніде не реєструвався.

Як уже зазначало “Слідство.Інфо” із посиланням на журналістів місцевого видання Bivol.bg підозрюваного в організації злочину проти Катерини Гандзюк, який більше року переховувався від українських правоохоронців, затримали в болгарському місті Бургас 24 січня на 24 години. 25 січня час утримання Левіну продовжили ще на 72 години. Відтак, завтра, 28 січня, йому мають обрати запобіжний захід.

Раніше у коментарі “Слідству.Інфо” заступник генерального прокурора Віктор Трепак повідомляв, що, наразі вирішується питання про екстрадицію Левіна.

ОНОВЛЕНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 20.35:

Офіс Генерального прокурора повідомив, що Левіна арештували на 40 діб, а документи на його екстрадицію вже передали болгарським правоохоронцям. 

Олексію Левіну, нагадаємо, оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних Гандзюк, що спричинило смерть.

З грудня 2018 року Олексій Левін перебуває в розшуку.  У липні 2019 року стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній переховується від слідства. Він залишив Україну в серпні 2018 року, через два тижні після нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Павловському оголосили підозру, на Херсонщині до 30 обшуків

“Слідству.Інфо” вдалося двічі отримати його свідчення. Першу розмову з ним оприлюднили у фільмі “Гандзюк: Системне вбивство”. Також протягом тривалого часу журналісти намагалися домовитися про зустріч з Олексієм Левіним – щоб записати повноцінне інтерв’ю. “Слідство.Інфо” направило йому список питань стосовно планування нападу на Катерину Гандзюк та його ймовірної ролі у цьому.

Левін не вийшов на зв’язок, але надіслав аудіозапис зі своїми відповідями. Аудіо його відповідей можна прослухати у блозі “Таємниці Слідства”. У тексті подаємо розширену версію свідчень Левіна.

Нагадаємо, днями, 20 січня фігуранту справи щодо нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк Ігореві Павловському оголосили нову підозру у створення злочинної організації у Херсоні. Також правоохоронці провели близько 35 обшуків по всьому місту. У результаті цього загалом оголосили підозру дев’ятьом людям. Серед них також — організатор групи нападників на Катерину Гандзюк — Сергій Торбін. Нині він сидить у в’язниці за цей злочин. Саме там йому і вручили ще одну підозру, повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.Зазначимо також, що в травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.