Генпрокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Катерину Гандзюк — Владислава Мангера та Олексія Левіна. Адвокати Мангера хочуть оскаржити це рішення, а сторона потерпілих вважає, що підозрювані можуть назавжди уникнути відповідальності. 

ГПУ зупинила слідство щодо головних фігурантів справи Гандзюк 16 липня. Про це Слідство.Інфо дізналося з постанови, яка опинилася в розпорядженні редакції. 

Як свідчить документ, Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що один із них, Олексій Левін, перебуває в розшуку. І щодо нього наразі немає можливості проводити слідчі дії в Україні. Рішення ухвалили на підставі статті 280 Кримінального кодексу — «у зв’язку з оголошенням його в розшук та наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва».

ГПУ зупинила слідство щодо головних фігурантів справи Гандзюк 16 липня. Про це Слідство.Інфо дізналося з постанови, яка опинилася в розпорядженні редакції.

За версією офіційного слідства, Мангер разом з Левіним замовили нанесення тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, що спричинило її смерть. Наразі вони є головними підозрюваними в злочині проти херсонської активістки.

Слідство.Інфо зв’язалося зі сторонами процесу. І представниця родини Гандзюк, і захист Мангера підтвердили інформацію про зупинення розслідування. Обидві сторони заперечили проти такого рішення Генеральної прокуратури. 

Мангер буде оскаржувати

Постанова ГПУ є дивною і неоднозначною, вважають захисники підозрюваного Владислава Мангера. «За КПК дійсно передбачається можливість так званого зупинення кримінального провадження на строк, необхідний для розшуку підозрюваного. Але кримінальне провадження зупиняється лише стосовно такого підозрюваного (Левіна — ред.). Тобто якщо людина дійсно переховується від слідства, то строки для проведення слідства зупиняються саме для того, щоб знайти людину, щоб не було такого, що особа просто рік відсиділа десь за кордоном, і потім її не змогли притягнути до відповідальності. Водночас у даному провадженні переховується лише Левін, але зупиняється провадження щодо Мангера», — сказав адвокат Дмитро Ільченко. 

Він додав, що адвокати будуть оскаржувати цю постанову і вимагати, щоб провадження зупинили лише щодо Левіна, а справу Мангера передали в суд або закрили. 

«Вони кажуть, що поки не можуть знайти Левіна, в них ніяких доказів взагалі немає. Про що чітко вбачається з тексту постанови. Я розумію, що це просто спосіб відстрочити неминуче. Тобто на даний час прокуратура зрозуміла, що їм доведеться визнавати, що Мангер невинен, що жодного доказу у справі немає, і вони просто сфабрикували таку постанову, яка, в принципі, є юридично абсолютно абсурдною». 

Наразі ж, сказав Ільченко, якщо постанова залишиться чинною, це означатиме, що відносно підозрюваних не зможуть проводити жодних слідчих дій. 

Підозрювані можуть уникнути відповідальності

Сторона потерпілих категорично не згодна із зупиненням досудового розслідування, заявила представниця родини Гандзюк Євгенія Закревська. Водночас вона зауважила, що у зв’язку з цим виникла й значно серйозніша загроза для справи. 

«Більше нас непокоїть те, що провадження зупинили, не продовживши строки досудового розслідування», — сказала вона. За її словами, існує ризик того, що підозрювані тепер уникнуть покарання. 

Адвокатка пояснила, що відповідно до статті 219 Кримінально-процесуального кодексу, розслідування може тривати максимум рік з моменту повідомлення  людині про підозру і не більш ніж 18 місяців від початку розслідування. Однак під час останнього продовження терміну досудового розслідування за підозрою Левіну та Мангеру, за словами Закревської, слідство припустилося помилки. Й обрахувало цей термін з дати пред’явлення першої підозри виконавцям — 3 серпня минулого року, а не Левіну та Мангеру. Організаторам же підозри оголосили значно пізніше, взимку: Левіну — торік у грудні, а Мангеру — в лютому 2019-го. І тепер, на її переконання, цей термін помилково відраховують не з грудня, а з серпня. 

Справу щодо виконавців уже давно передали до суду, й там є вироки, тому дата пред’явлення їм підозри не обмежує термін слідства, пояснює вона.

«Таким чином, строк розслідування щодо Левіна та Мангера необхідно продовжити, для чого прокуратура має відновити провадження і подати клопотання про продовження до суду», — каже адвокатка.  

За її словами, в прокуратури є декілька днів на виправлення помилки. «А в разі задоволення скарги на постанову про зупинення провадження за межами строку, на який наразі продовжено слідство (до 3 серпня 2019 року), Мангер і Левін назавжди уникнуть відповідальності».

Редакція звернулася із запитом до Генеральної прокуратури та СБУ, щоб правоохоронці могли публічно висловити позицію щодо своїх дій.

Нагадаємо, що підозру в організації вбивства голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили в лютому цього року. Олексій Левін, який нині перебуває в розшуку, отримав статус підозрюваного раніше, наприкінці минулого року. Утім, у квітні 2019-го Генпрокуратура змінила статтю. Їм висунули підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк. 

Основним мотивом офіційне слідство називає публічну позицію Гандзюк щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала Слідству.Інфо у своєму останньому інтерв’ю.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Нещодавно суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

Щодо інших фігурантів цієї справи, відомо, що 17 квітня прокуратура «пом’якшила» підозру Ігореві Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили в замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). У травні Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт. Під час роботи над фільмом-розслідуванням «Гандзюк: системне вбивство» журналісти виявили, що він зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку й в інші важливі для розслідування дати. 

Крім того, Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що ексзаступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

У розпорядженні Слідства.Інфо також є відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Водночас журналісти з’ясували, що колишній очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв міг впливати на офіційне розслідування. Ідеться, зокрема, про його ймовірну зустріч із тодішнім керівником СБУ Василем Грицаком. 

Прізвища Мангер, Гордєєв і Рищук є серед тих, кого близьке оточення Гандзюк й рух активістів називають замовниками злочину проти неї.