Шевченківський суд столиці дозволив представниці потерпілого Віктора Гандзюка взяти участь у допиті Ігоря Павловського під час наступного засідання.

Суд призначили на 22 листопада, повідомляє журналіст “Слідства.Інфо”. 

Адвокатеса Ольга Веретільник, що представляє інтереси батька Катерини Гандзюк, зазначила, що йдеться про важливі свідчення: “Передусім нас цікавлять його покази щодо Мангера і Левіна”.

Представниця Павловського Надія Корінна, у свою чергу, заявила, що він не може пересуватися на великі відстані за станом здоров’я. Тому очікується, що його допит у провадженні щодо злочину проти Катерини Гандзюк відбуватиметься в режимі відеоконференції з Херсону. Вона запевнила, що Павловський готовий давати покази. 

Судове засідання щодо злочину проти Катерини Гандзюк/ФОТО “Слідство.Інфо”

Зауважимо, що раніше Ігоря Павловського підозрювали в організації злочину проти Катерини Гандзюк. Утім, 17 квітня цього року прокуратура “пом’якшила” статтю цьому фігуранту. Замість організації вбивства чоловіка звинуватили в його замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). Відтак у травні Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт. 

Водночас під час роботи над фільмом-розслідуванням “Гандзюк: системне вбивство” журналісти виявили, що він зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку й в інші важливі для розслідування дати. 

Нагадаємо, що підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк в лютому цього року оголосили голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Інший організатор, за версією слідства, Олексій Левін нині перебуває в розшуку. Він отримав цей статус раніше, наприкінці 2018-го року. Та в квітні 2019-го Генпрокуратура змінила статтю. 

Мангеру і Левіну оголосили підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк.

У липні стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній перебуває в розшуку.

Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала “Слідству.Інфо” у своєму останньому інтерв’ю.

Крім того, серед підозрюваних у замовленні нападу на себе активістка називала й ексзаступника голови ОДА Херсонщини Євгена Рищука. “Слідство.Інфо” також отримало документи правоохоронців, які доводять, що Рищук міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

Зазначимо також, що в травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами