Вища рада правосуддя (ВРП) відмовила Офісу Генерального прокурора у відстороненні судді Городищенського райсуду Черкаської області Людмили Синиці. Її підозрюють у розголошенні даних досудового розслідування.

Рішення за 11 серпня вже опубліковане на сайті органу.

«Вища рада правосуддя вирішила відмовити у задоволенні клопотання заступника Генерального прокурора Мамедова Гюндуза Айдиновича про тимчасове відсторонення судді Городищенського районного суду Черкаської області Синиці Людмили Павлівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності», — йдеться в ньому.

Також у ВРП вирішили звернутися до генпрокурорки Ірини Венедіктової та закликали виявити та притягнути до відповідальності «осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності судді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді у справі вбивства Сергієнка оголосили підозру: відео та деталі процесу 

Раніше на дії Офісу Генпрокурора скаржилася також і Людмила Синиця та двоє суддів, які з нею в колегії розглядають справу щодо вбивства черкаського журналістка й активіста Василя Сергієнка. У ній вони назвали дії прокурорів «тиском». На думку суддів, підставою для оголошення підозри судді Синиці стало те, що прокурори двічі клопотали про їхній відвід, однак колегія це клопотання не задовольнила.

Нагадаємо, 16 липня судді Городищенського райсуду Черкаської області Людмилі Синиці, яка розглядає справу про вбивство місцевого журналіста та активіста Євромайдану Василя Сергієнка, оголосили підозру в розголошенні даних досудового розслідування

За версією слідства, торік у червні під час слухання справи про вбивство журналіста Василя Сергієнка суддя розголосила відомості іншого кримінального провадження. Йдеться про клопотання одного з обвинувачених — Віктора Горбенка, який звернувся до слідчого з проханням вжити щодо нього заходи безпеки, оскільки побоюється за своє життя та здоров’я.

Нагадаємо, що Василя Сергієнка знайшли мертвим 5 квітня 2014 року в лісі на Черкащині. Перед тим журналіста викрали з дому й катували. У 2017 році Нацполіція затримала ймовірного організатора вбивства. Ним виявився колишній начальник охорони екснардепа від «Партії регіонів» Геннадія Бобова. На переконання громадських активістів, саме Бобов може бути замовником убивства – адже він неодноразово ставав фігурантом матеріалів Сергієнка щодо земельних махінацій.

Сім’я та друзі Сергієнка після його смерті заснували журналістську премію, якою відзначають найкращі матеріали українських розслідувачів.