Вищий антикорупційний суд скасував вирок колишньому директору «Львівського бронетанкового заводу» Роману Тимківу, якого пів року тому визнали винним у недостовірному декларуванні. У нього знайшли незадекларовану компанію в Белізі та квартиру в столиці Австрії сукупною вартістю 4,65 мільйона гривень. Сам Тимків тоді повністю визнав свою винуватість. Скасування вироку стало можливим завдяки неоднозначному рішенню Конституційного Суду від жовтня 2020 року, яким було скасовано покарання за недостовірне декларування.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із офіційного сайту Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Таке рішення суд ухвалив 19 листопада. Як зазначає відомство, 7 травня цього року антикорсуд виніс вирок Романові Тимківу в недостовірному декларуванні. Згідно з вироком, ексдиректор заводу в деклараціях за 2017-2018 роки не вказав компанію «Aventa Investment Limited», зареєстровану в Белізі зі статутним капіталом 50 тисяч доларів, а також квартиру в австрійському Відні, яка належить його дружині. Сума активів, про які не вказав Тимків, за даними слідства, склала 4,65 мільйона гривень.

Сам Тимків тоді повністю визнав свою винуватість. За угодою сторін, йому було призначено покарання у вигляді 51 тисячі гривень штрафу із позбавленням права на три роки обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з управлінням державними підприємствами.

Втім, як зауважують у НАЗК, через тиждень після скасування Конституційним Судом покарання за недостовірне декларування Роман Тимків звернувся до суду з вимогою виправдати його через відсутність у його діях ознак кримінального правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контролювати суддів можуть тільки судді, а не НАЗК: про що йдеться у скандальному рішенні КСУ

Також, як повідомляє НАЗК, у ході судового засідання адвокат Тимківа Володимир Жуков ще раз підтвердив недостовірне декларування. «Так, дійсно, мій підзахисний не зазначив у декларації майно, яке в нього є. Проте такі дії не свідчать і взагалі ніколи не могли свідчити про те, що вони є дуже небезпечними і такими, що є суспільно-небезпечними, як для суспільства, так і для держави, інших юридичних чи фізичних осіб», — цитують адвоката у відомстві.

Як наголошують у Нацагентстві, через рішення Конституційного Суду притягнути до відповідальності осіб, які вказали недостовірні відомості в деклараціях за попередні роки, вже неможливо. 

Із травня 2020 року НАЗК встановило декларування недостовірної інформації в 97 деклараціях. Загалом із 2015 року було зареєстровано понад 4,7 тисяч кримінальних проваджень про брехню в деклараціях, із яких 1,2 тисяч надіслали до суду з обвинувальним актом. Також, за даними НАЗК, усі справи, у яких суд ще не прийняв рішення, будуть закриті.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», колегія суддів Вищого антикорсуду після рішення Конституційного Суду закрила кримінальне провадження щодо недостовірного декларування мером Одеси Геннадієм Трухановим за 2017 рік. Підозру в недекларуванні статків на суму 16,3 мільйона гривень, що належали його дружині, Труханову оголосили навесні цього року.